Telefon

+36205354812

E-mail

info@szivutja.com

Nyitvatartási idő

Hétfő-péntek 08:00-18:00

Elgondolkodtál már azon, hogy mit veszel észre az életből? Amikor sétálsz egy forgalmas utcán és szembe jön veled sok ember.. Arra szoktál gondolni, hogy “de kedves ember lehet”, “de udvarias lehet”, “biztosan jól főz”, “mennyi szeretet lehet benne”? Vagy inkább arra, hogy “mi ez a béna ruha rajta?”, “hogy néz ki?”, “miért megy ilyen lassan?”, “milyen buta, nem veszi észre, hogy?..”, “hogy csinálhat ilyet?” stb stb..

Lehet, hogy az utóbbiakra szoktál gondolni inkább? Nap mint nap, ezer és ezer negatív gondolatot fogalmazunk meg másokkal kapcsolatban, ezernyi ítéletet hozunk mások felett. Észre sem vesszük! Azt gondolod, hogy ez rád nem hat ki? A másra kimondott ítéleted? 

AMIRE A FIGYELMED FORDÍTOD, AZT MAGADHOZ KÖTÖD! A világunkban minden rezonál, minden energia. A verbális energia az emberi szó. A kimondott szó előtte egy gondolat volt. A gondolat forrása, táplálója pedig TE. Onnantól, hogy azonosultál egy gondolattal, elválaszthatatlan vagy vele. Egy láthatatlan szállal összekötötted magadat a kilőtt gondolatoddal. Ez a szál ebben az esetben nem a gondoskodó szeretetet közvetíti, hanem a rosszindulatot. Ez oda-vissza hat. Visszahat rád is. Odaadtad magad ennek a negatív energiának, és te váltál a forrásává. 

“Minden jó gondolat 

egy kis mennyország,

Kérdezd meg a szíved, hogy igazam van-e.

Minden rossz gondolat

Egy nagy pokol.

Kérdezd meg elmédet, hogy igazam van-e. “

“Minden rossz gondolat kivétel nélkül teketória nélkül és elkerülhetetlenül visszaszáll rosszindulatú gazdájára.” 

Sri Chinmoy

Érdemes saját sorsodat rosszra fordítani, csak mert mások rosszak? Nem. Állítsd le a rossz gondolataidat!

Fogd vissza a negatív megjegyzéseidet, a kritikát, a kéretlen tanácsokat, gyűlöletet, ítéletet, elutasítást! 

Tudod, mi, akik erre a bolygóra születtünk, egytől egyig egy közös tengerből származó cseppek vagyunk. Minden cseppnek megvan a tengertudata! Minden csepp kötődik a tengerhez. Egy helyről származunk, egy egységet képezünk. Láthatatlan szálakkal vagyunk összekötve egymással és a tengerrel, a forrásunkkal. Ha Te valakit bántasz, azzal magadat is bántani fogod. 

Próbáld ki már ma, hogy elcsendesíted az ítélkezést, kritikát, gonosz megjegyzéseket!

Ha mész az utcán, és meglátsz valakit, és jönne a negatív, ítélkező gondolat valakivel szemben, akkor állítsd le a belső párbeszédedet! Már a mondat elején mondd neki, mint a panaszkodásnál: észrevettelek, elengedlek! A karkötőt most is használd! (Ha nem olvastad a panaszkodás lecsendesítéséről szóló bejegyzésemet, itt megteheted: https://www.facebook.com/ahimsaszivutja/photos/a.104379075456775/104443095450373/

Ha ítélkezésen, kritizáláson érnéd magad, tedd át a másik kezedre a gondolattal: most már tisztán tartom az elmém! 

Belegondoltál, hogy azt a megítélt embert 1 percig fogod látni azon a buszon/metrón/utcán? Semmit nem fog az életedhez tenni, semmi közöd hozzá, többet nem fogsz vele találkozni, miért hiszed, hogy feladatod őt megítélni? Miért kell mindenáron címkézni? Mit érsz vele? Maximum annyit, hogy rosszabbul fogod magad érezni, és azt se tudod miért. Pedig a szíved nem hazudik, és minél több rossz dolgot mondasz másra, annál rosszabb embernek fogod magad érezni, és azt se tudtad, hogy ez ettől van! 

 “Gyűlölet-fegyvered már azelőtt megsebesít, hogy a célra irányítanád.” Sri Chinmoy

NE ÍTÉLJ, HOGY NE ÍTÉLTESS! Hidd el, ha Te másokat negatívan megítélsz, téged is meg fognak ítélni (ahogy kint, úgy bent), ráadásul magaddal sem teszed ezt másképp! Magadat is folyton méricskéled, ítéled, kritizálod. Ugyanolyan negatív energia, ugyanolyan bántás, ha te ezt a fegyvert magad felé fordítod! Ezt se tedd! Ne mondogasd, hogy hogy lehettem ekkora hülye? Hogy nézek ki? Beállsz a tükörbe, egyből megy a belső monológ? “Itt lóg, ott csüng”.  Állítsd le ezeket a megjegyzéseket, ítéleteket. Hidd el, ha te megengedőbb vagy magaddal, mások is azok lesznek veled, és másokkal is megengedőbb leszel. Ez is oda-vissza hat! 

Ha pl. főztél egy ebédet a vendégeknek, ne úgy tedd le eléjük az asztalra, hogy “jajj, hát nem sikerült olyan jól, meg jobban is megcsinálhattam volna, meg szebb is lehetne, meg..” NE TEDD BELE A KUKACOT! (Átvitt értelemben értem! 🙂 ) Ne mérgezd meg azt az ételt, hogy elkezded leértékelni, és magadat se értékeld le! Mennyivel jobb lenne, ha a jót látnád meg ebben is! Hogy ezt az ételt szeretettel főztem, bízom benne, hogy mindenkinek ízleni fog! És hidd el, ízleni fog! Még ÁLszerénységből se csináld! A tanult mintáinkból itt ki kell törni! (Étellel és az azzal kapcsolatos energiákról későbbi bejegyzésben olvashatsz majd.) 

Ne mondj rosszat másokról, ne pletykálkodj, mert a tetteid, a szavaid és a gondolataid nem maradnak okozat nélkül (karma törvénye). 

Tedd mindig azt, amit szeretnél, hogy veled tegyenek! Mondj mindig olyat, amit szeretnél, hogy rólad mondjanak! És lásd meg, megváltozik a világ!

AHIMSA – Ne árts se szavakkal, se tettekkel, se gondolatokkal, se magadnak, se másoknak! 

Legyen ítélkezésmentes napod, 

Melinda

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

Hozzászólások küldése lezárva

Discover more from Ahimsa - A Szív Útja

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading